Det er essensielt å ha det gøy på vei mot målet
Unngå skippertakene, få hjelp hvis du trenger og ha det gøy på trening.
Nina Therese Olafsen er ei dame som vet å sette pris på prosessen mot et treningsmål, snarere enn bare resultatet.
Hun er stort sett knakende blid, i alle fall om vi skal dømme henne ut fra Instagram-kontoen.
Trening og aktivitet er viktig for henne. Hun er utdannet PT fra Norges Idrettshøgskole, jobber som personlig trener på Fokus Treningssenter på Tjøme, er danseinstruktør på Fresh Fitness i Tønsberg og instruktør for Tjøme Turnforening.
Dans er en stor del av livet hennes, så vi måtte følgelig spørre henne hva hun synes er så fantastisk med denne måten å være aktiv på.
Man blir mer smidig og fleksibel i kroppen, får sterk kjerne og ikke minst bedre balanse og koordinasjon.
— Å danse gjør meg rett og slett alltid glad, absolutt alltid! Kombinasjonen av herlig musikk, å følge rytmene, kunne utrykke stemning og følelser gjennom trinn og bevegelse, føle hvordan kroppen og musikken flettes sammen og bare la det flyte. Ja, jeg simpelthen elsker det!
Nå skal ikke akkurat vi i redaksjonen skryte på oss at vi er noen store danseløver. Det nærmeste noen av oss har kommet må vel sies å være VR-spillet OhShape! – selv om det ikke blir helt det samme.
Når vi spør hva hun vil si til personer som er redd for å se dumme ut, har Nina Therese svaret klart.
— Alle starter vi en gang. Og man blir bedre og bedre for hver eneste dansetime man er med på. Er man engstelig for ikke å klare det, eller redd for å se dum ut, så kan man tenke på at de fleste i salen er mest opptatt av seg selv og med å følge instruktøren, sier hun.
— De har sjeldent tid til å se på de andre deltakere i salen. Jeg passer alltid på å gjøre tydelig for deltakere på timene mine at det viktigste absolutt ikke er å gjøre ting «helt riktig», men å bevege seg til musikken, bli svett og varm og ha det gøy sammen. Start med en time på et litt enklere nivå hvis du er helt nybegynner, så kommer du fortere inn i det og opplever mestring.
Og vi må jo innrømme at hun har veldig rett. Dans er jo en fantastisk treningsform, og kommer med flere andre fordeler.
Nina Therese forteller at dans helt enkelt kan gjøre deg i bedre humør, få til å føle deg bedre og bidra til økt livskvalitet. I tillegg er det jo en fantastisk bonus at dans som nevnt også er en riktig så god treningsform.
— På lik linje med annen fysisk aktivitet, gir dans økte nivåer av for eksempel serotonin og dopamin i hjernen. Det kan være med å fjerne eller dempe symptomer for de som strever med depresjon, angst og mye stress. Det gjør oss rett og slett mer lykkelige, og bidrar til et stabilt humør, forteller hun entusiastisk.
Hun påpeker at det finnes mange former for dans, men at generelt ikke er tvil om at dans også er bra for utholdenhet og kondisjon. Man blir mer smidig og fleksibel i kroppen, får sterk kjerne og ikke minst bedre balanse og koordinasjon.
Dans som universelt språk
Nina Therese sier at hun synes det er flott hvordan dans på mange måter er et universelt språk, som kan føre mennesker fra ulike land, kulturer, aldre og livssituasjoner sammen.
— Jeg kan ha en god blanding av folk pånoen av zumbatimene mine, både i alder, ferdighet og fysisk eller psykisk form. Jeg synes det er utrolig givende å se hvor mye glede man kan skape sammen. Jeg blir godt kjent med mange av menneskene på timene mine, og jeg vet at det kan være ulike ting folk kan streve med, forteller hun.
— De gangene jeg da opplever hvordan noen sakte, men sikkert blir tryggere på seg selv, blir i litt bedre form, tør gå litt ut av komfortsonen sin og bare smiler mer og mer for hver gang de er med; det gjør meg så utrolig lykkelig. Da føler jeg meg virkelig priviligert som får lov å jobbe med å formidle en treningsform som kan skape så mye glede i et rom, sier hun.
Treningsfilosofien for å føle seg bra i eget skinn
Vi ønsker å gå dypere inn i hodet til Nina Therese, og spør henne hva hun mener kan være en god treningsfilosofi. Spesielt med fokus på at man ønsker å føle seg bra, og at kroppen fungerer.
— Det har blitt sagt av så mange, så mange ganger før, men jeg tror det er helt essensielt å drive med noe du liker, sier hun.
— Kjenn etter hva trening gjør med kroppen og humøret ditt. Hvis du skal opprettholde fysisk aktivitet over tid, må du like det du gjør så det blir lysbetont å begeve seg. Noen perioder er alltid tyngre enn andre, for alle.
Unngå skippertakene
Hun fortsetter med å fortelle at hun tror man kanskje ikke skal sette altfor høye krav og høye mål til seg selv. Hun mener at det er mye bedre å trene litt mindre, men å opprettholde det jevt over tid.
På generell basis vil hun ikke anbefale de store skippertakene mange har, hvor man tenker at nå skal man gi jernet, trene masse, gå ned i vekt, få strammere kropp, og bli sterkere eller hva det måtte være.
— Det ender ofte med at man ikke klarer å holde på sånn over tid. Da stopper det helt opp, sier hun.
Å kombinere trening med et travelt liv
Med så mange jobber og ikke mindre enn tre barn, så er det for oss i redaksjonen et lite mysterium hvordan hun klarer å holde energinivået oppe.
Vi måtte grave litt. Har hun alltid hatt det slik, eller endret dette seg på et tidspunkt?
— Nå er jeg jo så heldig at jeg jobber med trening, og da er det klart at det er enklere å få trent selv også. Jeg har en del instruktørtimer der jeg både får trent kondisjon, spenst og litt lettere styrketrening. Tidligere var jeg ikke spesielt flink til å prioritere styrketrening. Og jeg var mye mer sliten i kroppen, både i hverdagen og på timene jeg hadde som instruktør.
Nina Therese kan fortelle at hun fikk øynene opp for hvor viktig styrketrening er, også for kvinner, etter at hun begynte å jobbe som personlig trener i voksen alder.
Hun sier at hun merker hvor mye lettere ting går, både i hverdagen og på jobb, siden hun har fått en sterkere kropp.
— Jeg tror det er lettere å opprettholde og prioritere trenining når man virkelig har kjent for stor forskjell det kan gjøre for hvordan man har det og føler seg, sier hun.
Nina Therese om «enten-eller-mentaliteten»
Det er mange som sliter med følelsen av at de enten må gjøre alt perfekt, hvis ikke så er det ikke noen vits. Man kan vel like gjerne sitte i sofaen og spise potetgull hver kveld hvis man ikke har det optimale treningsprogrammet?
Nina Therese er enig i at dette er et vanskelig tema.
— Det er ikke så lett å gi et enkelt og generelt råd her. Vi er jo så ulike. Vi fungerer ulikt mentalt, hva som motiverer oss, trigger oss, og hvilken livssituasjon vi er i. Noen har jo også alvorligere ting de sliter med relatert til kropp, vekt og mat, og trenger kanskje profesjonell hjelp over tid, forteller hun.
Hun sier videre at hun tror det er viktig å finne balansen. Hun peker på ting som at den største utfordringen ofte ikke er å gå ned i vekt, men å bli der.
— Det vanskeligste er nok ikke å gjennomføre et oppsatt treningsprogram over en periode, men å fortsette å trene når perioden er over. Det å tenke livvstil og ikke skippertak. Gjøre smarte valg som kan fungere over tid, som gjør at du føler deg bra og har det godt med deg selv, sier hun.
— Bli bevisst og fokuser på alle fordelene med et sunnere og mer aktivt liv, og ikke heng deg opp i masse regler, hva som ikke er lov, eller gjør mange matvarer forbudt, fortsetter hun.
Dersom du kjører bil og punkterer et av hjulene, så stopper du og reparerer hjulet som er ødelagt. Du punkterer jo ikke like gjerne de tre andre hjulene også.
Hun er ikke en stor tilhenger av harde slankekurer, et veldig strengt og begrenset kostholdsregime, et knalltøft treningsopplegg med lite resitusjon og kanskje altfor økter hver eneste dag i kombinasjon med for lite optimal næring.
— De færreste klarer å gjennomføre dette over tid, ryker på smeller og faller rett tilbake til der de var før de begynte. Kanskje med enda et par kilo ekstra på kroppen, forteller hun.
Hun trekker frem fordelene av å få hjelp av en dyktig personlig trener eller livsstilscoach hvis man sliter med «enten-eller-mentalitet». Disse kan gjerne hjelpe til med å sette opp en balansert treningsplan og et kosthold som kan fungerer for deg over tid.
Det er viktig at denne er bærekraftig og noe du kan leve med resten av livet. Videre beskriver hun at mange trenger hjelp til å jobbe mot tankegangen at dersom du har trent litt mindre enn planlagt en uke, så kan du like gjerne bare legge deg på sofaen resten året, for nå gikk det jo galt likevel.
— Har du spist litt mer usunt en dag, eller to, så kan du like gjerne fortsette å kjøre på med snacks, snop, junk og kaker. Jeg hørte et eksempel en gang som jeg synes er så betegnende. Dersom du kjører bil og punkterer et av hjulene, så stopper du og reparerer hjulet som er ødelagt. Du punkterer jo ikke like gjerne de tre andre hjulene også. Det er litt sånn det bør være for oss mennesker også. Legg dagen som ikke gikk helt som den skulle bak deg, og fortsett videre neste dag med å gjøre de gode valgene, bedyrer hun.
Sliten etter en lang arbeidsdag
— Klart jeg kan forstå de som heller vil ligge på sofaen enn å ta seg en joggetur, dansetime eller styrkeøkt, sier hun.
Hun forstår godt at mange er slitne etter en lang arbeidsdag. Kanskje har man jobben med seg hjem. Hverdagslivet er stressende med barn og hektiske timer med lekser, lek og fritidsaktiviteter, matlaging, klesvask osv.
— Det er helt naturlig at sofaen frister, det kjenner jeg jo selv også på. For meg er det en del av jobben min å være instruktør, være energisk og motiverende, så treningstimene mine må jeg holde enten jeg føler meg sliten eller ikke.
— Jeg kan også synes det er tungt og tenke at «dette orker jeg bare ikke i dag», «jeg har så vondt i hodet, hvordan skal jeg orke kjøre en hel time». Men vet du hva, når man først er i gang, så kommer jo energien likevel! Og jeg føler meg alltid bedre etterpå, virkelig alltid, sier hun.
Nina Therese trekker frem at hun tror det er kjempeviktig å finne en aktivitetsform som du synes er gøy. Da vet du at du gjerne får mer energi bare du kommer igang.
— Dans, jogg, løp, gå tur, klatre, svømme, spill squash, fotball, håndball, gå på ski, tren styrke, gå på saltimer, det er utallige muligheter, forteller hun.
— For mange hjelper det å lage avtaler og trene sammen med noen. Kanskje et par timer med en personlig trener, gåturer med naboen, møte en venn til faste tider på et treningssener, eller hva det måtte være.
— Når du har gjort det noen ganger, så vil du også erfare at du faktisk føler deg litt kvikkere og lettere til sinns etter en aktivitet enn før du dro. Og det er den erfaringen man må prøve hente frem når det føles tungt i perioder.
— MEN, når det er sagt, så er det absolutt lov å ligge på sofaen innimellom også. Alt med måte, sier hun med et glimt i øyet.
Jeg har ikke tid til å trene
Vi spør henne hva hun tenker om det å ikke ha tid til å trene, fordi hverdagen rett og slett ikke går opp.
— Det finnes jo ikke noe fasitsvar på hvordan man skal klare å få prioritert trening. Hvis det er tidsklemma som er problemet, så er det mange måter å få seg en enkel og kjapp treningsøkt uten å bruke masse tid, sier hun.
— Kanskje er det noe med å ikke ha så høye forventninger, men tenke at alt er faktisk bedre enn ingenting. Noen perioder i livet er mer hektiske enn andre rett og slett. Du er likevel ikke nødt til å melde deg inn på SATS, kjøpe årskort på Crossfitsenteret eller i svømmehallen, og kanskje likevel ende opp som passivt medlem.
Hun trekker frem koronapandemien som et lite vendepunkt knyttet til denne problematikken.
— Det har jo eksplodert med ulike treningsvideoer og utallige tips om hvordan du kan gjennomføre korte og effektive økter hjemme. Du må heller ikke ha massse utstyr. Få videoene over på TV-en, og gjennomfør en økt i stua. Om så barna krabber rundt på gulvet så lenge, eller kanskje slenger seg med, avslutter hun.