Bilde av Hanne Fossum hos Treningsglad

Fra fibromyalgi til fitness

Sist oppdatert: 17.08.2020 | Få ditt innlegg publisert!

Ekte treningsglede gjør det umulige mulig.

Hanne Fossum er ei trebarnsmor som hele livet har vært aktiv. Hun har trent alt fra turning til fotball, håndball, taekwondo og gått på idrettslinje.

Men plutselig skulle den aktive livsstilen endre seg. I 1991 fikk hun en uventet prolaps som satt henne ut i nesten 20 år. Dette, i tillegg til å ha fått tre fantastiske barn, gjorde at hun endte på rehabilitering i 2009.

Gjennom Catosenteret fikk hun i løpet av 4 uker kjenne på hvordan det var å trene igjen. Hun fant glede i å løpe i terrenget, og det nye treningskapittelet var i gang.

— Jeg har jobbet i mange forskjellige yrker, og har hatt masse utfordringer både i jobbsammenheng og på hjemmebane. Mye stress, mye motgang, og jeg har stort sett vært alene med ungene, kan hun fortelle.

Etter rehabiliteringen bestemte hun seg for å løpe Birken, og på høsten 2009 var passeringen av målstreken et faktum.

— Dette er det første målet jeg har satt meg som jeg faktisk har nådd, ytrer hun stolt.

Men det skulle ikke bare være fryd og gammen herfra og inn i evigheten.

Det var fortsatt noe som ikke stemte med kroppen.

— Jeg har i de siste 10 – 12 årene slitt masse med hode- og nakkepine. Jeg har vært mye syk, og hatt mange legebesøk og behandlinger hos kiropraktor. I tillegg har jeg hatt vondt i armer, hofte og rygg, forteller hun. 

Hun nevner at hun fikk en stillesittende livsstil etter å ha flyttet sammen med sin eksmann, noe som kan ha forverret problemene.

Etter å ha byttet jobb fikk hun ytterligere problemer.

— Mellom vinter og vår i 2018 startet jeg å føle meg helt utslitt. Jeg hadde ingen energi, og frøs veldig mye. Det endte med at jeg i lunsjpausa på jobben måtte gå ut i bilen og sove.

— Jeg tok kontakt med lege etterhvert, og da startet «jakten» på hva som var feil med meg. 

Etterhvert ble det en mistanke om at Hanne kunne ha MS. Det førte til at hun startet på endringene som har ført henne dit hun er i dag.

Hun kan fortelle at hun følte at hun måtte gjøre det beste ut av situasjonen, mens hun ennå kunne.

— Jeg startet med sunnere mat og regelmessig trening. Det endte med at jeg kontaktet en online coach og betalte for en kost- og treningsplan med oppfølging, sier hun.

Det skulle ta et år som sykemeldt, mange av døgnets timer i senga og utallige undersøkelser før hun fant ut hva som virkelig var problemet.

— Jeg tok røntgen, MR, var hos kiropraktor og fysioterapeut. Ingen kunne finne årsaken til problemene mine. Til slutt bestilte jeg meg time hos revmatolog på Volvat Hamar.

Hun lurte på om hun kunne ha fibromyalgi. Det lå til familien og var en av årsakene til at hennes mor ble uføretrygdet, bare 34 år gammel.

— Resultatene viste at jeg tikket alle boksene, og mest sannsynlig hadde hatt det i mange år. Jeg fikk papirer på at jeg hadde en «klar fibromyalgi», forteller hun.

— Jeg er nå hjemme på AAP og trener 6 dager i uka med veldig positiv støtte fra Revmatismesykehuset. Dette har hjulpet meg til å komme meg opp om morgenen, selv etter dårlig nattesøvn. Jeg kommer meg på trening, noe som hjelper meg i gang. Dagen kommer jeg meg gjennom ved hjelp av litt restitusjon og et par powernaps.

Hun følte at hun trengte en motivasjon for å komme seg på trening, så hun satte seg et hårete mål: Å debutere i fitness i april.

— Nå ble dette som kjent avlyst på grunn av koronapandemien. Jeg kom da i kontakt med en liten gruppe på tre personer på treningssenteret mitt. Det var kjempehyggelig å snakke med noen, etter nesten å ha fått sosial angst av å være så dårlig, sier hun.

Det var da det ble mistanke om at hun kunne ha MS at hun startet på endringene som har ført henne dit hun er i dag.

Jeg har fortsatt en plan om å debutere i fitness.

— Jeg fikk kjempekjemi med en som heter Øystein. Han er nå min PT og treningskompis, og hjelper meg med all trening. Plutselig ble målet utvidet til ikke bare å debutere, men å bli norgesmester i bikinifitness i min aldersgruppe i november 2020.

Hanne forteller at både hun og Øystein er like fanatisk opptatt av muskelbygging.

— Vi koser oss maks på hver eneste trening!

Øystein vet at formen varierer veldig, og de prøver begge å tilpasse treningen etter dagsformen. Likevel har de et stort fokus på å bli klar til NM.

Bilde av resultatene fra ett og et halvt års hard innsats av Hanne Fossum
Resultatene fra 1,5 år med hardt arbeid på trening

— Nå har jeg nylig reist på bilferie med min yngste datter Nora på 13. Jeg trengte en pause, sånn at jeg kunne være klar når on-season startet i slutten av juli.

Hun er også tilknyttet teamet Partner Fitnessteam. Der får hun god støtte, i tillegg til at hun har en coach som kan veilede vedrørende kosthold og eventuelle målinger.

Øystein har fortsatt kontroll på treningen.

Det er sååå mye glede og motivasjon i treningen

— Jeg er så glad for alle timene jeg har holdt ut alene på treningssenteret før jeg turte å snakke med folk. Det har gitt meg livet tilbake, rett og slett, med tanke på å møte og prate med likesinnede.

Hun har også fått kontakt med og møtt flere fantastiske mennesker gjennom sin Instagram. Der kaller hun seg FruPositiv.

— Det gleder meg enormt at lille meg kan være en inspirasjon for andre. Jeg håper at jeg kan motivere andre til å prøve trening som behandling mot revmatiske plager.

Revmatismesykehuset anbefaler alle med fibromyalgi å trene som en del av behandlingen.

— Jeg har fått en klapp på skulderen av sykehuset, og de nevnte at de kanskje ville bruke meg som et godt eksempel for andre pasienter, avslutter hun med glimt i øyet.

Om skribenten

Bilde av skribent Treningsglad

Treningsglad

Vi hos Treningsglad ønsker å hjelpe deg å finne de perfekte treningsproduktene. Vi analyserer utallige produkttester og kundeomtaler for å anbefale deg riktig produkt innenfor hver kategori eller prisklasse.