Før- og etterbilde av Hanne Elizabeth Skogheim i artikkel for Treningsglad.no

Hvordan Hanne begynte å brenne for treningen sin

Sist oppdatert: 16.07.2020 | Få ditt innlegg publisert!

Slik fikk Hanne mer muskler, større overskudd og en forkjærlighet for trening og et balansert kosthold.

Hanne Elizabeth Skogheim startet sin reise mot et sunnere liv for rundt 7 år siden. Den utløsende faktoren var en følelse av misnøye over egen kropp.

Hun forteller om en kognitiv dissonans knyttet til sine egne tanker og handlinger:

— Samtidig som at jeg satt og var ulykkelig i min egen kropp, så spise jeg hva jeg ville og var ikke aktiv i det hele tatt. Jeg unngikk speil og gikk i løse klær. Selvbildet mitt var på et realt lavpunkt.

Hun forteller videre at hun til slutt ble lei av å trekke seg selv ned, og bestemte seg for at hun måtte gjøre noe med tilværelsen. Hun ønsket å få det fint, og å trives i sin egen kropp.

Det var da min lange og humpete reise startet.

Ung og med mangel på kunnskap startet hun en prosess der hun trodde at hun tok de riktige valgene. Dessverre viste det seg å bli helt feil.

— Jeg spiste alt for lite og trente kondisjon i timevis hver uke. Vekten raste, men det skjedde med et forhold til trening og kosthold som var langt fra optimalt, sier hun.

Hanne fulgte med på hver eneste kalori, unngikk måltider, drakk nesten bare vann og unnet seg selv omtrent aldri noe «usunt».

— Skulle jeg på kino og ville ha noe godt, så forbrente jeg over 1000 kalorier i forkant for å ha bedre samvittighet. Hodet mitt var hengt opp i hvor mye jeg følte at kroppen min fortjente å innta av kalorier, og hvor mye jeg måtte trene for at den skulle fortjene det, forteller hun.

Mat ble et stressmoment og treningen ble en tvangstanke.

Etter hvert gikk Hanne lei kondisjonstrening. Det ble alt for slitsomt på grunn av for lite mat, og hun ønsket å prøve noe nytt. Dette førte til at hun startet med styrketrening.

— Jeg slet med å få progresjon over lengre tid. Etter vel et år begynte jeg å forstå at dette ikke var greit. Jeg var kontinuerlig sliten, og jeg følte meg rett og slett like dårlig som før.

Hanne søkte dermed råd hos en PT.

— Her fikk jeg veiledning i treningen, men også den aller viktigste pekepinnen jeg kunne fått på den tiden, sier hun.

Denne pekepinnen skulle hjelpe henne over i et nytt og bedre spor.

Det er viktig å få i seg NOK og RIKTIG mat!

— Det var dette som hadde vært problemet for meg over lang tid. Jeg gikk i underskudd hver eneste dag. Det var ikke annet enn å forvente at jeg var sliten hele tiden og manglet progresjon i treningen, sier hun.

Kroppen trenger som kjent mat for å fungere, og muskler trenger nok næring for å kunne vokse og bli sterkere. Hanne forteller om at hun hadde et sterkt ønske om å kunne trives med seg selv, noe som hjalp henne over kneika.

— Jeg ble etter hvert flinkere til å lytte til kroppen min. Jeg ga den mat da den var sulten gjennom gode sammensatte måltider. Jeg passet også på å legge inn regelmessige hviledager, forteller hun.

Disse grepene førte til at Hanne begynte å gå opp i vekt. Likevel ble hun ikke bekymret av den grunn. Hun begynte å legge på seg muskler, fikk mer overskudd og begynte å like treningen sin.

— Treningen gikk fra å være noe jeg følte jeg «måtte» utføre til å bli noe jeg gledet meg til og brente for, sier hun.

Etter dette har det bare gått fremover, og Hanne forteller om at hun har klart å tilegne seg masse ny og viktig kunnskap.

Den største delen av treningsprogresjonen til Hanne har kommet i løpet av de siste 2 årene, etter at hun endelig fikk et sunt og avslappet forhold til kostholdet og treningen.

Nå er det bare GØY å trene!

På spørsmål om hva hun mener kan være en god treningsfilosofi svarer hun at man bør gjøre noe man trives med.

— Gjør det DU trives med, som du får glede av å gjennomføre og som gir en positiv effekt for akkurat deg. Personlig har jeg fått en stor forkjærlighet for styrketrening etter at kostholdet kom på rett spor. Da begynte jeg å få innblikk i hvor mye man faktisk kan forme og bygge kroppen sin.

— Kondisjon har aldri vært en favoritt hos meg, men jeg merker at det er veldig godt å få litt variasjon også. De siste månedene har jeg funnet gleden i fjellturer og jogging, forteller hun.

Hun kan opplyse om at treningen har vært veldig viktig, men at hun aldri hadde vært der hun er i dag hvis hun ikke fikk på plass kostholdet sitt.

Trening er en stor kilde til glede, energi og mestringsfølelse.

— I dag har jeg et rimelig avslappet forhold til mat. Jeg vet hva kroppen MIN har godt av, og hva jeg trenger for å dekke behovet i løpet av dagen. Jeg lever etter budskapet om at «du skal finne deg et kosthold du kan leve med». Dette anbefaler jeg alltid til personer som ønsker å gjøre endringer, bedyrer hun.

Hun sier at du ikke trenger å spise og trene perfekt 24/7 for at det du gjør skal være «bra nok». Det er lov å ta det litt roligere de dagene det ikke frister med trening. Det er lov å unne seg noe godt når man har lyst.

— En god balanse er viktig for å opprettholde en sunn, god og lykkelig livsstil. Det har jeg selv erfart! Om alt skulle vært perfekt hele tiden, da hadde jeg gått lei for lenge siden, sier hun.

Hun forteller at å snakke med en kostholdveileder eller PT absolutt er et lurt valg, og at hun helst skulle gjort det lenge før. Avslutningsvis kommer Hanne med sine beste tips for deg som ønsker å bli mer aktiv og sunn:

— Sett deg et mål om hva du ønsker å oppnå, for det er SÅ gøy og motiverende når man ser at ting går fremover. Og start gjerne i det små. Om du ikke har trent før og vil få et sunnere kosthold, begynn med kanskje 1 – 2 ganger i uken og legg om kostholdet gradvis.

— Starter man for brått er det så lett at man går lei etter kort tid! Det kan også være greit i starten å få litt starthjelp hos PT, noe de fleste treningsstudioer tilbyr. Forøvrig så finnes det også veldig mange inspirerende kontoer man kan følge på Instagram for inspirasjon.

Du finner Hanne på Instagram som @treninghanne.

Om skribenten

Bilde av skribent Treningsglad

Treningsglad

Vi hos Treningsglad ønsker å hjelpe deg å finne de perfekte treningsproduktene. Vi analyserer utallige produkttester og kundeomtaler for å anbefale deg riktig produkt innenfor hver kategori eller prisklasse.