Kjære ungdom

Sist oppdatert: 29.09.2020 | Få ditt innlegg publisert!

Kjære ungdom, vit at du er bra nok! Be om hjelp.

Hva er mat for deg? Er mat noe du bare trenger? Eller er mat forbundet med følelser som skam, dårlig samvittighet? Er mat noe positivt som gir energi til kroppen eller er mat din styggen på ryggen?

Kjære ungdom, kroppen vår er en fantastisk maskin som får oss frem og som kan oppnå utrolige prestasjoner på håndballbanen eller i turnsalen, den kan være så støl og sliten, men allikevel er den klar for nye oppdrag timer etter. Fantastisk, ikke sant?

Kroppen fortjener at du gir den det den trenger; hvile, vann og et kosthold bestående av næring. Proteiner, karbohydrater og fett samt vitaminer og mineraler. For hva skjer når kroppen ikke får det den trenger?

Smoothiebowl med jordbær, banan ,havregryn og eple.

Den blir lettere sliten, lettere syk og konsentrasjonen på skolen og på treningen blir nedsatt. Da er det ikke lett og prestere verken på skole eller på trening.

Så kjære ungdom, spiser du nok?

Du er nå mer og mer ansvarlig for måltidene selv, du kjøper kanskje lunsj og du er kanskje mindre hjemme.

Tar du gode valg?

Tar du valg du og kroppen din fortjener? Som holder deg mett til neste måltid? Og koser du deg med maten?

Eller hopper du over hele lunsjen i frykt for å bli tykk? I frykt for at noen skal se du spiser?

Kjære ungdom, vit at du er bra nok! Be om hjelp.

Mat skal være glede, gøy og lage og nydelig å spise.

Min familie i Italia har lært meg mye om det, de bruker mye av dagen på å planlegge dagens høydepunkt, som da er kveldens måltid hvor de sitter sammen å spiser. De snakker om dagen som har vært og er bare sammen, sammen rundt maten, og måltidet kan vare i timer.

Kjære ungdom, nyt maten og nyt kroppen din som den fantastiske maskinen den er, som kan danse, løpe, lære, hoppe, og trene.

La oss sette et bilde på det:

Om kroppen din er et hus av stødige vegger fulle av verdifulle næringsstoffer som er i sunn vanlig mat som grovt brød, kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt og bær; så kan jo gardiner og bilder på veggene forestille cola og boller.

Altså mest av mat som gir næring og litt av det som gir mindre næring.

Kjære ungdom, fordi du og kroppen din skal ha det bra.

Om skribenten

Bilde av skribent Veronica Garberg

Veronica Garberg

Veronica Garberg kommer fra Kristiansand. Hun er opptatt av trening, kosthold og har et ønske om å inspirere andre til å finne sin treningsglede. Du finner henne på Instagram som @garbergveronica.