Slik holder du på treningsgleden — og de gode vanene

Sist oppdatert: 12.06.2020 | Få ditt innlegg publisert!

Hva er det som hindrer oss i å komme inn i gode vaner, og hvordan kan DU finne treningsgleden?

Treningsglede, ja. Det er ikke alltid en glede å trene. Det kan være et ork. Kjedelig. Smertefullt. Noe vi har lyst til å droppe. Kanskje vi gjør det og. Det skjer. Men det som er hundre prosent sikkert, er at trening gjør oss glad.

Sammenhengen mellom fysisk aktivitet og psykisk helse er sterk. Vi vet at fysisk aktivitet bedrer humøret, gir energi og virker stressdempende. Det gir økt velvære og overskudd.

Vi vet at fysisk aktivitet kan virke dempende på psykiske lidelser som angst og depresjon. Ja, vi vet det er bra å trene. Vi vet også at vi aldri angrer på en treningsøkt. På en GJENNOMFØRT økt, vel og merke.

Så hva er det som hindrer oss i å komme inn i gode vaner?

Umiddelbar nytelse vs. langsiktige mål

Evolusjonsmessig er vi skapt slik at kroppen skal spare mest mulig energi til den virkelig trenger den. For eksempel om vi blir truet av andre ville dyr og trenger å flykte. Derfor velger vi helst den mest komfortable løsningen når vi har valget.

Vi velger umiddelbar nytelse fremfor mer langsiktige ønsker og mål for oss selv. Derfor er det smart å ha noen verktøy som kan binde oss fast til masten når viljestyrken trenger litt hjelp.

Kanskje du har hørt noen av disse tipsene før. Men det er kanskje nå du trenger dem?

Ti tips for økt treningsglede

1. Bruk litt tid på å reflektere over hvorfor du vil trene. Hvilke positive konsekvenser vil det gi deg på kort/lang sikt? Lukk øynene og se, hør og føl hvordan du vil være. Hva slags liv du vil ha.

2. Lag deg et oppnåelig og inspirerende treningsmål som du deler opp i mindre delmål. En av grunnene til at vi mister lysten, er at vi setter oss overambisiøse mål som vi ikke klarer å nå. En typisk ting vi ofte gjør til nyttår; vi dundrer av gårde, motivert som bare det, og så ender det i full kollaps i uke 5 — eller kanskje før. Kjedelig å være en realist, men du vil få igjen for det.

3. Lag deg en plan, la oss si to faste dager i uka. Sett det inn i kalenderen, lag avtale med deg selv. En plan skaper forpliktelse. Så gjør det helt konkret.

4. Ha en eller flere treningskompiser som du har faste avtaler med. Gjør det til en sosial greie.

5. Husk at litt aktivitet er bedre enn ingen aktivitet. Lytt til kroppen, tilpass treningen etter dagsformen.

6. Aksepter at motivasjonen kommer og går og at det ikke skal være styrende for om du gjennomfører eller ikke. Bestem deg for å holde deg til planen.

7. Er motivasjonen lav, minn deg selv på hvorfor du trener. Hva er de positive konsekvensene på kort og lang sikt av det du gjør? Kjenn etter hva treningen gir deg. Vær din egen motivator.

8. Gjør det enkelt for deg selv. Pakk treningsbagen kvelden før, sett den rett foran utgangsdøra slik at du må snuble over den, ta sats for å unngå den.

9. Gi deg selv en belønning etter oppnådd mål. Husk å klappe deg selv på skuldra etter vel gjennomført. Alle trenger litt anerkjennelse for innsatsen.

10. Skulle det glippe underveis, si til deg selv at det er et unntak og kom deg raskt tilbake i planen igjen.

Marinerer du disse tipsene godt inn i en positiv innstilling til ditt eget opplegg, vil stemningen stige. Bestem deg for å tro på deg selv og at du klarer det. For det gjør du — du klarer det. Og det er gøy, det! Treningsglede, here we come!

Artikkelen er sponset av Hilde Beate Berg - mentaltrener og skribent

Om skribenten

Bilde av skribent Hilde Beate Berg

Hilde Beate Berg

Hilde Beate Berg er sertifisert mentaltrener og professional coach, med idrettsutøvere, næringsliv og privatpersoner som kunder. Som tidligere redaktør i KK, har Hilde vært sentral i etableringen av KK-mila og KK Treningscamp. Privat er Hilde en "happy runner" og ambassadør for nettstedet Løpetrening.no. Fotograf: Marika Mørkestøl.